Informacije
+386 2 80 50 710

Slovenska Bistrica in njegova okolica skrivata v svojih nedrih številne čudovite naravne in kulturno-zgodovinske bisere

Do njih vodijo privlačne pohodne poti, primerne za vsakogar.

Pot do Bistriškega vintgarja

Pot je dolga 6 km in poteka po dolini potoka Bistrice in je polna naravnih posebnosti.

Pot vas od Hotela Leonardo vodi do Zgornje Bistrice, nato mimo vodarne do kristalne Bistrice. Po polurni hoji se lahko odpočijete pri Rimskem kamnolomu, kjer so nekoč lomili marmor za rimske nekropole na Štajerskem. Verjamemo, da vas bo močan šum slapa Šum prav gotovo zvabil z markirane poti do struge potoka. Malo više se vam odkrijeta še dva slapova. Priporočamo ogled Ančnikovega gradišča iz 4. stoletja ter med številnimi mlini in žagami, edini še ohranjeni Štampoharjev mlin.

Vsa pot poteka v senci mogočnih dreves k kjer kraljuje  kraljica , Maroltova jelka, ki se bohoti z obsegom debla 605 cm.

Čeprav je težavnostna stopnja poti lahka, priporočamo planinsko opremo. Čas hoje je 3-4 ure.
Pohodne potiPohodne potiPohodne potiPohodne poti

Pot čudovitih razgledov

Privlačna pohodna pot, ki vam bo vse od njenega izhodišča, Hotela Leonardo v Slovenski Bistrici, do cerkve sv. Treh kraljev na Pohorju, postregla s številnimi zanimivostmi, tako naravnimi kot tudi kulturnimi.

Izberete lahko dve poti:
 
  1. 1. Od hotela Leonardo se najprej odpravite do tovarne Impol in nadaljujete pot po stari tinjski cesti do Tinja (GPS=46.415701,15.501881).
    (Če želite izlet začeti šele v vasici Tinje, vas do tja pripelje asfaltna cesta iz Slovenske Bistrice.)
Od tu lahko greste po dveh poteh:
  • Na Tinju boste našli prve markacije, ki vas usmerijo levo mimo trgovine, nato po stopnicah navzgor mimo cerkve sv. Petra in Pavla. Nad Planino pod Šumikom postane pot orientacijsko nekoliko bolj zahtevna, saj so markacije redkeje posejane. Pot se začne hitro vzpenjati, nato pa se spremeni v bolj položen kolovoz, ki vas pripelje do križišča planinskih poti. Od tam je le še nekaj minut do doma pri Treh kraljih (GPS=46.383723,15.564494, kjer se boste lahko spočili in se okrepčali z okusno domačo hrano. Trije kralji so lahko odlično izhodišče za številne druge poti, ki vas bodo vodile po Pohorju.
  • Na Tinju se lahko namesto levo mimo cerkve sv. Petra in Pavla usmerite proti cerkvi sv. Urha in pot do Treh kraljev nadaljujete preko Močnika.
2. Druga različica poti pa vas do Treh kraljev vodi iz Slovenske Bistrice skozi Bistriški vintgar ( glej zgoraj opisano pot) ter mimo Močnika.

Zahtevnost poti: nezahtevna
Trajanje: 5 ur
Priporočen čas: vse leto (v zimskem času težje prehodna)
Dolžina poti: 17 km
Pohodne potiPohodne potiPohodne poti

Ogled starega mestnega jedra

Hotel Leonardo je odlično izhodišče za ogled starega mestnega jedra Slovenske Bistrice.
Slovenska Bistrica, je eno najstarejših slovenskih mest – staro mestno jedro je nastalo na ostankih rimskega naselja Civitas Negotiana leta 1227, obzidali pa so ga okoli leta 1300.

Mestu dajejo svojevrsten pečat Bistriški grad, čudovit grajski park z gabrovim drevoredom, cerkve sv. Jerneja in sv. Jožefa, trg svobode z rotovžem, vinsko klet Bistrica in Grasslov stolp.

Hotel je je odlično izhodišče za številne sprehode po prikupnih vinogradih, ki ga obkrožajo.
Pohodne potiPohodne potiPohodne poti

Pridružite se nam

Prijavite se na naše e-novice in nikoli ne boste zamudili naših aktualnih ponudb.
Error
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×
NA BLAGAJNO
SKRIJ KOŠARICO